Därför behöver du inte välja mellan nosql-
och relationsdatabaser

Därför behöver du inte välja mellan nosql-
och relationsdatabaser

Räkna med att alla ledande leverantörer av databaser har produkter som klarar av flera datamodeller på marknaden redan nästa år. Det är ett krav för moderna tillämpningar.

Under flera års tid har en kamp pågått mellan anhängare av nya så kallade nosql-databaser och de som hejar på relationsdatabaser. På nosql-sidan hittar vi en spretig samling av produkter för att hantera olika datamodeller, till exempel nyckel-värde, grafer, dokument och objekt.

Det enda de har gemensamt är egentligen att de inte är relationsdatabaser. Det främsta argumentet för dem är att traditionella relationsdatabaser inte räcker för att hantera dels moderna storskaliga webbapplikationer, dels stora tillämpningar för dataanalys.

Men relationsdatabasen, till exempel Oracle och Microsofts Sql Server, lever kvar i all välmåga. Det är fortfarande den största enskilda databaskategorin och förespråkarna framhäver gärna transaktionssäkerhet och andra stabilitetshöjande funktioner.

Måste man välja mellan nosql- och relationsdatabaser?

Inte från och med nästa år, om man ska tro analytikerna Nick Heudecker, Merv Adrian och Etisham Zaidi på Gartner. I rapporten Market Guide for NoSQL DBMSs skriver de ”framtiden för databasarkitekturer kommer att bygga på flera modeller”. De förutsäger att alla ledande databasleverantörer kommer att erbjuda plattformar som hanterar flera datamodeller, både relationsmodellen och olika nosql-modeller, redan nästa år, skriver IDG News.

Inlägget hämtat från TECHWORLD (läs mer)

Share this post

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


hello