Kamerorna är inte allt –
avancerade analysverktyg får övervakningssystemen att fungera

Kamerorna är inte allt –
avancerade analysverktyg får övervakningssystemen att fungera

Övervakningskameror är omstridda. Vissa vill ha fler av rädsla för terrorbrott, andra oroas över hur övervakningssamhället hotar den personliga integriteten. Oavsett vilket läger man tillhör är tekniken bakom systemen avancerad och spännande.

Vår vision av kameraövervakning är ett mörklagt rum med en hel vägg med videomonitorer och människor som sitter och tittar och pratar i telefon. Hollywood har prackat på oss många vanföreställningar genom tiderna. Sanningen är naturligtvis att organisationer som Polisen, Stockholms tunnelbana eller Trafik Stockholm har alltför många kameror för att människor ska kunna övervaka dem. Bara i Söderledstunneln sitter omkring 500 kameror. Detsamma gäller Öresundsbron. I London har de flesta tunnelbanestationer mellan 100–200 kameror, med totalt över 15000 kameror, medan SL nöjer sig med 4800 stycken.

Det är orimligt att använda människor till att titta på 15000 övervakningskameror. De skulle aldrig kunna hålla intresset uppe tillräckligt länge, eller kunna dra slutsatser av saker som händer på flera bilder på en gång. Istället betraktas bilder från övervakningskameror av datorer, som kan ta olika beslut baserat på vad bilderna visar, hur bilderna förändras och hur objekten i bilderna förflyttas ut och in i bilder från angränsande kameror.

Man kunde ha valt att närstudera någon av ett otal olika tillverkare av övervakningskameror och tillhörande system. Vi valde tyska Mobotix för de har en intressant idé om distribuerad databehandling.

Inlägget hämtat från TECHWORLD (läs mer)

Share this post

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

hello